Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Zwerfafval

Samen voor 100% zwerfafvalvrij

Wat is zwerfafval eigenlijk?

Onder zwerfafval verstaan we eigenlijk al het afval dat niet in de afvalbak wordt gegooid. Dit kunnen bijvoorbeeld bananenschillen of klokhuizen zijn, maar ook sigarettenpeuken of voedselverpakkingen, zoals plastic flessen, blikjes en snoeppapiertjes.

De meest voorkomende misverstanden

Zwerfafval wordt zeker niet altijd bewust gecreëerd. Daarom bestaan er wel eens misverstanden over hoe en waarom het ontstaat. Wij zetten de meest voorkomende misverstanden op een rijtje:

“Is dit zwerfafval?!”

Veel mensen beseffen niet dat ze zwerfafval veroorzaken. Dit komt meestal voor in de vorm van fruitresten of sigarettenpeuken.

“Een keer is niet erg, het wordt toch wel opgeruimd”

Deze aanname komt vooral voort uit onverschilligheid. We denken dat een klein stukje afval het verschil niet zal maken en het probleem zal vergroten, of nemen aan dat het door iemand anders wordt opgeruimd.

“Het is stoer”

Soms wordt zwerfafval zelfs gecreëerd door stoerdoenerij. Dit zie je bijvoorbeeld onder jongeren op middelbare scholen.

“Haast, haast, haast!”

We herkennen het allemaal wel eens dat we onverhoopt de tijd zijn vergeten of sowieso al een beetje gehaast waren. In dit soort gevallen vergeten we dus ook wel eens ons afval netjes weg te gooien.

“Zij doen het toch ook?”

Wanneer er op bepaalde plekken al afval ligt, gooien we makkelijker ons afval op de grond. Maar dat werkt ook andersom! In een schone omgeving zijn we sneller geneigd om de omgeving ook schoon te houden.

Wist je dat…

Het heel lang duurt voordat afval natuurlijk wordt afgebroken? Sommige soorten afval worden zelfs niet door de natuur afgebroken!

Kartonnen drinkbeker

2 tot 5 maanden, mits deze alleen uit schoon karton bestaat.

Sigarettenpeuk

1-12 jaar (geldt alleen voor het papier en tabak, filter breekt niet af)

Kauwgom

20-25 jaar, vanwege de chemische samenstelling van kauwgom.

Blik

50 jaar tot nooit, afhankelijk of het blikje van aluminium of staal is gemaakt.

Plastic fles

Niet. Deze verbrokkelt en wordt als microplastics opgenomen in de bodem, maar vergaat niet

Campagne

Eten afhalen, afval opruimen

Gemeente Roosendaal wil samen met jou als restauranteigenaar, maar ook de inwoners, streven naar een 100% zwerfafvalvrije gemeente. We willen het gebruik van plastic verpakkingsmateriaal verminderen en klanten stimuleren om het afval netjes op te ruimen. We bieden restauranteigenaren hiervoor een campagnepakket aan. Het pakket bestaat o.a. uit papieren afvalzakken, servetten en raamposters. Met deze campagne willen we ervoor zorgen dat het zwerfafval, wat gecreëerd wordt door afhaalmaaltijden, minder wordt.

 

Meer over de campagne

Samen in actie!

De gemeente Roosendaal organiseert verschillende initiatieven om met alle inwoners een 100% zwerfafvalvrije gemeente te worden. Wil jij ook in actie komen? Bekijk hier wat jij kunt doen!