Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Veelgestelde vragen

FAQ

  • Er zitten waardevolle materialen in het restafval die hergebruikt kunnen worden. Door deze materialen apart in te zamelen, zijn er minder nieuwe grondstoffen, energie en geld nodig om nieuwe materialen te maken. Dat is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Hoe beter je afval scheidt, hoe minder vaak je restafval hoeft aan te bieden en dus hoe minder je betaalt.

  • Dat is niet waar! Het door Saver ingezamelde gescheiden afval (grondstoffen) blijft gescheiden en wordt op passende wijze verwerkt. Nog niet al het ingezamelde materiaal is geschikt voor hoogwaardige recycling.

  • Heb je vragen over het scheiden van afval? Dan ben je bij onze afvalcoach aan het juiste adres! Hij helpt je met handige tips zodat jij beter je afval kunt scheiden.

    Neem contact op met de afvalcoach door het webformulier in te vullen. Hij helpt je graag!

  • Het plastic afval wordt gerecycled tot grondstof. Hiervan worden nieuwe producten gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan mobiele telefoons, golfballetjes, autobumpers en dashboards van auto’s. Het apart houden van plastic verpakkingsafval en drankenkartons heeft een positief effect op het milieu en bespaart veel ruimte in je restafvalcontainer.

  • Ja, je betaalt per keer dat je restafval weggooit in de ondergrondse container. Je vindt de tarieven op de subpagina afvalstoffenheffing en tarieven.

    De ondergrondse containers voor papier, kunststof verpakkingen en textiel zijn gratis te gebruiken met de Saverpas.

  • Je kunt nieuwe zakken halen bij speciale uitgifte punten (automaten) op verschillende locaties in de kernen van de gemeente Roosendaal. Op de website van Saver kun je precies terugvinden waar deze zich bevinden.

  • Die vind je terug in de Afvalstoffenverordening en het Uitvoeringsbesluit op de website van de Rijksoverheid.

  • Stank ontstaat vanwege rottend GFT+E afval of sporen daarvan. Zorg daarom dat je je afval goed scheidt. Als je dit goed doet, zit er geen GFT+E afval in je restafval container of in het PBD afval, waardoor je stank in deze container/zak voorkomt. Restafval en PBD afval waar etenssporen op zitten, kun je schoon spoelen met water voordat je het in de vuilniszak doet. Als je je afval goed scheidt, heb je bovendien minder restafval en betaal je minder.

    De GFT+E container is wel gevoelig voor stank. Bied je container daarom iedere twee weken aan om stank te voorkomen. Wat je daarnaast kunt doen om stank te voorkomen is: je container schoonmaken nadat deze is geleegd, een stukje lavendel (of luchtverfrisser met deze geur) in de container doen (dit helpt tevens tegen maden), de container niet in de zon zetten maar het liefst op een koele plek, het deksel een stukje open laten, voorkomen dat je vochtig GFT+E afval in de container doet (bijv. resten eerst laten uitlekken/uitdrogen) en het GFT+E afval in biologisch afbreekbare zakjes doen voordat je het weggooit.

    Let op: maak je GFT+E container schoon met bijv. groene zeep, niet met chloor want dat is niet goed voor het composteerproces.

  • Dat doe je bij Saver via 0165-597777 of mail info@saver.nl