Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.
Van fruit- en groenteschillen tot restjes van het avondeten. Een groot gedeelte van ons afval bestaat uit groente- fruit-, tuinafval en etensresten. GFT+E afval hebben we dus allemaal! Maar wat doe jij met GFT+E? Veel inwoners gooien hun GFT+E bij het restafval, of voeren eenden met etensresten zoals oud brood. Beide hebben slechte invloed op het milieu. Zo wordt restafval verbrand en kunnen eenden ziek worden van etensresten. Het is dus erg belangrijk om jouw GFT+E afval in de groene container te gooien! Doe jij ook mee?
Je zou het misschien niet denken, maar jouw etensresten aan dieren in de natuur geven heeft gevolgen voor zowel mens en natuur! Eenden en andere vogels kunnen namelijk ziek worden van etensresten zoals brood en rijst. Bovendien trekken etensresten ook ongedierte zoals ratten aan. Om deze redenen is het voeren van dieren uit de natuur in openbaar gebied vanaf januari 2024 verboden. Dieren voeren in je eigen tuin mag, mits op de juiste manier. Zo kunnen we samen zorgen voor een betere natuur én minder ongedierte.
Meer tips
Afval wat in de juiste bak terecht komt, kan worden gerecycled zodat er weer nieuwe dingen van worden gemaakt! Zo worden jouw etensresten bijvoorbeeld compost of biogas. Dat is beter voor het milieu en onze toekomst! De gemeente Roosendaal werkt aan de plaatsing van ondergrondse GFT+E containers zodat ook inwoners van hoogbouw GFT+E apart kunnen inzamelen.
Meer weten over GFT+E?