Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.
scheiden van GFT+E
GFT+E is groente -, fruit -, tuinafval én etensresten. Al dit afval hoort thuis in de groene afvalcontainer. Van deze afvalstroom worden verschillende nieuwe dingen gemaakt zoals compost. We zien dat GFT+E nog te vaak bij het restafval terecht komt. Dat is natuurlijk zonde, want dan is het verloren. Daarom gaan wij samen aan de bak met het beter scheiden van GFT+E. En daar hebben we jou bij nodig!
Via onderstaande link kun je heel eenvoudig checken wat in welke bak moet.
Het scheiden van afval is belangrijk, want van deze afvalstromen kunnen we weer nieuwe grondstoffen maken. Dit heeft niet alleen financiële voordelen, maar is ook goed voor het milieu. Om een voorbeeld te geven, op dit moment bestaat in Nederland gemiddeld het restafval voor bijna 50% uit GFT+E afval. GFT+E staat voor Groente, Fruit, Tuinafval en Etensresten. Etensresten horen er dus bij! GFT+E bij het restafval is zonde, want met zuiver GFT+E afval kunnen we een hoop doen. Zo wordt bijvoorbeeld van GFT+E compost gemaakt, dat weer in de landbouw gebruikt kan worden als bemesting. Het goed scheiden van GFT+E afval levert dus een hoop op!
TIP: GFT+E kan soms gaan ruiken. Dit kun je voorkomen door biologisch afbreekbare GFT+E-zakjes te gebruiken. Deze zijn te koop bij veel supermarkten. Deze biologisch afbreekbare afvalzakjes zijn voorzien van het kiemplantlogo.
Gebruik een compostemmertje op het aanrecht. Hier kun je direct de etens- en snijresten in doen. Het compostemmertje kan geleegd worden in de ondergrondse GFT+E-container
bij het appartementencomplex.
Vind je het GFT+E-afval in het compostemmertje niet lekker ruiken of ben je bang voor maden? Leg dan een takje lavendel of klimop in het compostemmertje of gebruik een luchtverfrisser met lavendelgeur.
Gebruik een composteerbaar plastic of papieren zakje (met kiemplantlogo) in het compostemmertje. Zo hoef je deze niet telkens af te wassen. De zakjes zijn verkrijgbaar in de supermarkt.
Om fruitvliegjes tegen te gaan is het zaak om je GFT+E-afval zo droog mogelijk te houden. Laat het
afval dus uitlekken voordat je het in je compostemmertje doet. Volstaat dit niet? Pak dan een schaaltje en vul deze met azijn en een paar druppels afwasmiddel (liefst met citroengeur). Span er vervolgens
een stukje vershoudfolie overheen waar je gaatjes in prikt. Fruitvliegjes komen gelijk op de geur af en zullen naar binnen kruipen – ze kunnen er alleen niet meer uit.
Leeg het compostemmertje minimaal één keer per week. Zo krijgen schimmels geen kans om zich te verspreiden.
Maak het compostemmertje schoon met water en eventueel groene zeep of soda. Gebruik geen chloor, dat is niet goed voor het composteren van GFT+E, maar ook niet voor het milieu.